Hantera misstag – går det?

Hur gärna vi än vill, så går det inte att undvika att göra misstag. Det händer oss alla, från motionärer till idrottare i yttersta världseliten. Misstagen är något vi kan använda oss av och ta kontroll över, de kan bli meningsfulla misstag. Allt beror på sättet vi ser dem på.

När vi vet att misstag alltid kommer att inträffa, behöver vi inte längre slösa energi på att låtsas att vi ska, bör eller ens kan prestera utan dem. I stället kan vi använda energin till att minimera misstagen och lära oss något av dem. Genom att vi kan acceptera misstagen som en del i prestationen har vi klivit ett steg framåt.

Misstag är OK. Du är OK. Om du inte längre behöver tänka på detta har du gjort stora framsteg.

En prestation är uppbyggd av många miniprestationer. En del miniprestationer kommer att gå strålande. Andra kommer att innehålla små skönhetsfläckar, men oftast märker vi dem inte. Om vi märker dem, kallar vi dem misstag. Varje miniprestation är unik – antingen utförs den bättre eller sämre och garanterat annorlunda än tidigare.

Du ska springa ett 100-meterslopp och tjuvstartar – OK, det är ett misstag. Men om du springer på sämre tid än i förra tävlingen är det också ett misslyckande? Eller är det bara en naturlig variation i ditt utförande som resulterar i en annan tid idag? Kanske är det inte realistiskt att tro att du kan fortsätta springa på bättre tider varje gång? Men när blir en sämre tid en dålig tid? Hur var omständigheterna idag? Hade du sovit dåligt? Var det dåligt väder och kallt? Var det ovant med stor publik, så att du tappade fokus något? Leta efter förklaringar, inte ursäkter så att du hitta skillnaderna i utförandet. Det finns inga felaktiga svar. Vi väljer själva när vi vill kalla något ett misstag. En avvikelse som en idrottare tycker är helt OK tycker en annan är en katastrof. Det är inte misstagen som ändras utan hur vi uppfattar dem. När våra referensramar ändras ändras även vår bedömning av misstagen.

Att hantera misstag på rätt sätt ger dig den där avgörande fördelen i tävlingssituationer.

misstagNär vi analyserar våra prestationer måste vi lära oss att titta noga på olikheterna mellan dem så att vi inte fortsätter att öva in misstagen. Annars kanske vi blir duktiga på att göra dåliga misstag. Vi måste lära oss vilka olika typer av misstag vi gör och eliminera de tillfällen då det finns risk att vi genom träning befäster de dåliga misstagen. På så sätt kommer vi bara att göra meningsfulla misstag. Misstag som vi kan lära av och utvecklas ifrån. Att använda konstruktiva misstag på ett bra sätt och undvika de destruktiva genom bättre kunskap om hur och när de inträffar är förmodligen den enskilt mest omedelbara förbättringen du kan göra.

Konstruktiva misstag

 • bygger upp självförtroendet
 • gör att man blir gladare
 • underlättar inlärningen
 • gör att utvecklingen går snabbare

Destruktiva misstag

 • förstör självförtroendet
 • gör att humöret blir sämre
 • bromsar inlärningen
 • försenar utvecklingen

Det är inte bara misstagen vi ska titta närmare på utan också sättet vi ser på dem. Betraktar du fortfarande misstag som boven i dramat? Det är troligen den vanligaste inställningen. Det skulle vara så mycket bättre att se dem som lärare som hjälper oss att lära oss många saker i livet och som överbryggar gapet mellan det medelmåttiga och det bästa möjliga. Försök att se misstag som

 • utmaningar som sporrar till större ansträngningar
 • händelser som hjälper dig att fokusera på dina mål
 • tillfällen som motiverar dig att prestera bättre
 • markeringar i din utveckling
 • generalrepetitioner, högoddsare eller valfria tillbehör

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan se på misstag som något positivt. Inte förrän du accepterat dem kan du göra något åt dem och lära dig något av dem.

Gör meningsulla misstag och utveckla dig som idrottare och människa.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.