Hantera stress

Hej alla! Här kommer fortsättningen på temat Stress.

Hur ska vi veta när det blir för mycket fysiologisk och psykologisk anspänning?

Stress kan definieras som en obalans mellan upplevda krav och upplevd förmåga att hantera dessa krav. Enklare uttryckt uppstår stress när du upplever att kraven blir för höga i förhållande till din förmåga. Det blir för svårt. Det intressanta är att samma typ av stressituationer upplevs olika av olika personer. En person kanske ser situationen som en utmaning och förblir lugn medan en annan blir väldigt stressad. Läs nedanstående case på hur det kan se ut:

Case: En tjej har tränat hårt och målmedvetet under hela vintern och skall springa sitt första lopp i juni. Löpningen har fungerat väldigt bra utan några längre avbrott för skador eller sjukdomar. Uppladdningen inför säsongen har varit optimal. När det är 3-4 dagar före första loppet, får hon kraftiga magsmärtor och tror att hon har fått magsjuka. Det tar två dagar innan hon mår bra igen och hon känner sig matt. Hon beslutar sig ändå för att springa loppet och genomför det. Kroppen kändes tung och den lätthet hon haft i löpningen tidigare var som bortblåst. Efter loppet har hon känslor av att ha misslyckats, att egna och andras förväntningar på henne inte har infriats och att hon har gjort bort sig. Inför nästa lopp går träningen bra och hon hittar snabbt tillbaka till sin lätta löpning. Men sedan händer exakt samma sak som inför första loppet, hon får magsjuka 3-4 dagar före loppet och blir förstås matt under själva loppet. Samma sak händer fler gånger under året.

Vad händer? Jo, de krav hon upplever är inte i balans med hennes upplevda förmåga. Inför varje lopp reagerar kroppen med kraftiga stressreaktioner genom magsmärtor. Hennes stressrespons är fysiologisk och beror på denna obalans.

Hur går det till när man sänker spänningen?

Först och främst behöver hon bli medveten om att magsmärtorna beror på stress och stor tävlingsnervositet/prestationsångest. Sedan behöver hon försöka förstå vilka krav det är som hon ställer på sig själv och vilka krav hon tror att andra ställer på henne. Hon behöver förstå att hon inte kan påverka press och krav från andra, vare sig det är tränare, medtävlare eller anhöriga som tittar på. Alltså bör hon förflytta sitt fokus från yttre till inre. Sin egen press/krav kan hon påverka, men inte andras. Hon behöver också se över sin målsättning med sin löpning. Vad har hon för resultatmål, prestationsmål och processmål? Genom att tydliggöra dessa i detalj, kommer hon att bli mer förberedd inför varje tävling och se långsiktigt på sin löpning. Hon behöver i sin målsättning göra upp planer på tävlingsförberedelser på lång och kort sikt, för att planera för det oförutsedda.

Enkelt?

Det beror på: det är en process att uppnå lugn i stressade situationer, man behöver träna regelbundet för att lära sig hantera stress. Träna för att få balans mellan krav och förmåga. Lätt eller svårt? Det beror påmjolksyra655

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.