Hur motiverar jag mig?

Tävla mot dig själv och du kommer alltid att vinna.

Så sant som det är sagt. Om du alltid ger ditt bästa kommer du att nå längre än om du tävlar för att bli bättre än någon annan. Motsägelsefullt? Nej, inte alls. Du kan själv påverka din egen träning och din inställning. Däremot kan du inte påverka en konkurrents resultat eller inställning. Eller dåliga förhållanden under tävlingen, tex regn.

Det är din  inre motivation som ger dig glädje i träningen och under tävlingar. Det är den som gör att du går iväg och tränar trots att det känns motigt ibland. Du vet att du mår så bra efter träningen och att du har gått utanför din ”comfort zone” och klarat det 🙂 På tävlingen får din inre motivation dig att tänka på dig själv och din prestation.

Om du i stället behöver beröm och uppskattning från andra och känner dig dålig om du inte vunnit högsta priset under en tävling, då drivs du av yttre motivation. Den skapar ofta stress och oro, eftersom du för att bli nöjd är beroende av sådant som du inte kan påverka. Du kan bli missnöjd för att du kom tvåa och inte vann, trots att din prestation var bra.

Fundera över hur du gör. Kan du göra på något annat sätt?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.