Svar på Veckans Fråga

VECKANS FRÅGA:

Målchans 3Varför missar jag målchanser under match fast jag till 99% sätter målen under träningar och träningsmatcher?

 

SVAR:

Tappar fokus…

FotbollDet handlar om att du tappar delar av din koncentration när du närmar dig målet. När du tränar och spelar träningsmatch har du total kontroll över situationen och hittar fram och ”ser” luckan som du kan skjuta i och då blir det mål. Du är avspänd, trygg med dina lagkamrater och därför hittar du nästan alltid de perfekta lägena. Då är din koncentration 100%.

Matcher

Fotboll försvar 2På match är det ibland okända motståndare och kanske tuffa backar som genom sitt kroppsspråk markerar att du inte kan hitta en lucka och passera med bollen. Du vet att du kan komma igenom om du litar till dig själv och din känsla, men på något sätt blir backen som en ogenomtränglig mur. Backen har lyckats med sitt mål, att sätta stopp för dig som anfallare.

Gör så här:

  1. Fotboll mål”Spela upp” (visualisera) en träningsmatch för dina inre tankar där du får bollen och enkelt hittar luckor, passerar backar och skjuter i mål. Gör det varje kväll precis innan du somnar. Spela upp samma ”film” varje gång. Du får in den känsla i kroppen du har när allt går så enkelt, det kallas flow.
  2. Träna på ”filmen” in real life, dvs när du spelar träningsmatch nästa gång, använd din spelskicklighet där du blixtsnabbt läser av var motståndarna står, var luckor finns och gå sedan in i din ”tunnel”. Se bara vägen som öppnar sig och känslan du har i kroppen, skjut bollen i mål.
  3. Zlatan målSpela upp din inre film i nästa match. När en back ”står i vägen”,   ”se” den öppna vägen till mål, gå in i din tunnel och skjut.

Refokusera

Träna mycket på att hitta tillbaka till din känsla oavsett vad som händer (refokusering). Du har en spelförmåga att se luckor och öppningar. Lär dig att lita på det och att du är så snabb att de andra inte hinner med.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *