SVAR på Veckans Fråga

VECKANS FRÅGA:

Jag har en fråga på ”Veckans Fråga”. Eller egentligen TVÅ frågor; 

Golf.- Hur kommer det sig att jag slår spikraka drivar hur långt som helst när ingen tittar, men står det andra väntande vid utslagsplatsen så kan det gå hur tokigt som helst?Och –

QuestionmarkTennis.- Hur kommer det sig att ”andra försöket” på en förstaserve (som inte räknas) ofta blir betydligt bättre än den riktiga förstaserven?
Tacksam för svar!!! /Mikael

SVAR:

Tack för dina frågor som dels berör en stor grupp utövare inom golf. Många håller på under en stor del av livet och man blir aldrig för gammal för spelet. Dels berör frågorna tennis, som med god teknik kan spelas länge även när tävlingsracketen har hamnat på hyllan. Tennisfrågan sparar jag till måndag, då det kommer svar här på webbsidan 🙂

Båda är klassiska koncentrationsidrotter som utövas under lång tid, oftast flera timmar.

driveVarför slår jag spikraka utslag när jag är ensam och dåliga när folk står runt omkring?

Det kan finnas flera anledningar till skillnaden i bra och mindre bra utslag: koncentration, motivation eller tävlings-/träningsoro. Då jag tidigare har skrivit inlägg om Tävlingsoro och Motivation(se i Kategori-rollern) svarar jag på frågan med utgångspunkt i koncentration.

golf3Koncentration

Man kan säga att optimal koncentration innebär att vara fokuserad på uppgiften, att utföra den och sedan gå vidare till nästa uppgift utan att störas av det som varit eller det som kommer.

I vissa idrotter, som golf är det svårt för spelaren att ha intensiv koncentration under 18 hål, som tar flera timmar att utöva. I stället går spelaren in och ut ur sin koncentrationszon: in före varje slag och ut under transportsträckorna mellan slagen.

Golf1Rutiner

Många golfare använder sig av samma rutiner inför varje slag, just för att uppnå den optimala koncentrationen som krävs för ett bra slag. Rutiner kan vara att alltid pegga upp på samma sätt, ställa fötterna i exakt samma position som vanligt och hitta det rätta läget om klubbskaftet. Sedan kommer ett testslag, där känslan sitter rätt, från uppsving tills klubban träffar bollen. När spelaren är i ”sin bubbla” hör och ser han/hon ingenting av det som pågår runt omkring. Sedan kliver spelaren ut ur sin koncentration och slappnar av och har på så sätt tid att ladda om och koncentrera sig på nästa slag. Att lyckas gå in i och ut ur sin bubbla/koncentration inför varje slag, gör att golfaren kommer att spela på sin personliga optimala nivå.

Varför tappar idrottare koncentrationen?

Det finn två anledningar

  1. Inre distraktioner, som egna tankar, känslor som påverkar koncentrationsförmågan negativt. Det kan vara golfspelaren som är irriterad över ett tidigare misstag, trötthet, smärta. Detta går att kontrollera, påverka.
  2. Yttre distraktioner, som en kamera, folk som står runt omkring, väderomslag. Det går inte att kontrollera, så golfaren behöver rikta in sig på det som går att kontrollera, dvs sin egen reaktion på folket runtomkring.

Ett vanligt problem är att golfaren tänker för långt fram i tiden, tex att han/hon vet att utslaget brukar bli långt och spikrakt. I stället ska han/hon fokusera på det som ska göras nu, vara i nuet. Risken är annars att koncentrationen delas/försvinner och golfaren blir medveten om det som pågår runt omkring i stället för att stanna kvar i sin bubbla/koncentration tills klubban träffat bollen. Då kliver man ut ur bubblan och blir medveten om omgivningen igen.

Trötthet är en vanlig anledning till att golfaren tappar koncentrationen i slutet av golfrundan. Det gäller att hitta strategier för att hålla full koncentration tills sista putten ligger i 18:e hålet.

golf_golfTräna koncentration

Man kan träna upp sin förmåga att hantera både inre och yttre distraktioner som kan påverka fokus och koncentration. Genom att mentalt förbereda sig på plötsligt ändrade förutsättningar går det att känna en större kontroll. En kontroll på sina egna reaktioner genom att det finns färdiga strategier för att hantera de situationer som uppkommer.

Koncentrationsövning

inar01_tigerwoodsSitt på en stol och ha det tyst och lugnt omkring dig.

  • Bestäm ett mål för vart din uppmärksamhet ska riktas ( greppet om klubban, bakåtsvingen, andningen, ryggmusklerna)
  • Namnge målet för din uppmärksamhet med ett nyckelbegrepp som du upprepar tyst för dig själv
  • Var tyst och eftersträva en störningsfri miljö.

När detta fungerar och du lätt kan hålla koncentrationen i övningen, gör då övningen på driving range och när det känns tryggt och säkert, gör övningen under en 18-hålsrunda med enda målet att ha uppmärksamhet på ditt nyckelbegrepp. Genom att upprepa ditt beteende blir det efter ett tag automatiserat och du kan ta fram ditt nyckelbegrepp i nya eller ovana situationer för att återfå koncentrationen.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.