SVAR på Veckans Fråga

Questionmark VECKANS FRÅGA:

På vilket sätt kan en löpare prestera bättre med hjälp av mental träning? Och, om du har möjlighet, kan du ge något exempel eller tipsa om en övning?

 

SVAR:

Tack för din fråga som berör en starkt ökande grupp utövare i Sverige på alla nivåer, från nybörjare till elit. I svaret räknar jag in löpare på alla distanser, från sprint- till långdistanslöpare samt på alla nivåer.

Varför behöver vi mental träning och vem behöver den?

Löpning2Utgångspunkten är att löparen lägger upp sin fysiska träning med målsättningar, både på lång och kort sikt och tränar utifrån en träningplanering. En del löpare använder också träningsdagbok efter genomförd träning. Denna planering gör att löparen kan och kommer att nå sina uppsatta mål, förutsatt att han/hon håller sig frisk och skadefri. I den fysiska träningen kan löparen följa sin utveckling genom att mäta sin prestation: förutom personliga tester kan löparen jämföra sina tider på tävlingar/lopp och där tydligt se den fysiska utvecklingen. När det gäller det mentala uppstår en mätproblematik: hur mäter man koncentrationsförmåga? Eller tävlingsnervositet?

Alla har nytta av mental träning, den behöver bara anpassas efter idrottarens ålder, nivå eller om det är coachen. Gemensamma delar att utveckla kan vara förmågan att hantera stress och att sätta upp utmanande men realistiska mål.

Syfte med mental träning

Löpning3Ett viktigt syfte med mental träning kan vara att förbättra en redan bra prestationsförmåga. Om vi säger att löparen genom sin fysiska träning höjer sin nivå från att vara vältränad till en ännu högre nivå. Då når löparen ett bättre resultat. På samma sätt är det med mental träning. Löparen har en god mental nivå, men kan genom mental träning utveckla sig till en högre nivå, precis som i fysträningen och därmed nå ett bättre resultat än utan mental träning.

 Hur går det till?

springaPå samma sätt som det tar en viss tid att med fysträning stärka kroppens leder, ligament, muskler och påverka de syretransporterande organen kräver mental träning tid och träning för att uppnå stabil utveckling och höja den mentala styrkenivån. Det finns inga genvägar eller snabba lösningar. De kan hjälpa en kort stund men på sikt behövs regelbunden träning.

Alla idrotter är krävande mentalt även om kraven kan variera beroende på idrott.

Det som är viktigt med mental träning är att omsätta teorin till praktik, få det att fungera i idrottarens vardag och anpassat efter varje individ eller lag/team. För det krävs övning.

Många har en livssituation där man försöker få ihop livspusslet i en stressig vardag men man vill ändå hinna med sin träning. Dygnet kanske skulle behöva vara 28 timmar i stället. Om stressen är långvarig kan den påverka löparens prestationer negativt.

För att kunna vara löpare och idrottare och kunna ha en hållbar utveckling, behövs en balans mellan prestation och välbefinnande. När individen mår bra i hela sin livssituation och har balans, kommer ofta resultaten.

 Övning: TANKEPARKERING

Här kommer en övning som kan användas som en del i den mentala träningen:

HandskfackDe flesta människor och idrottare störs av oroande tankar eller något som stressar dem. För att undvika tankarna under träning och tävling kan man använda tankeparkering. Det innebär att idrottaren lämnar alla tankar som inte har med idrotten att göra. När löparen kommer in i omklädningsrummet, parkerar han/hon alla sina tankar som inte handlar om löpning i omklädningsskåpet. Om det inte finns något skåp, kan väskan fungera som tankeparkering. Om en fotbollsspelare kommer med bil till träningen kan han/hon parkera tankarna i handskfacket i bilen. På tankeparkeringen stoppar idrottaren in alla störande tankar. När träningen är slut, hämtar löparen ut sina tankar i skåpet/väskan, fotbollsspelaren i handskfacket.

Lycka till 🙂

 

 

 

En reaktion på “SVAR på Veckans Fråga

  1. Pingback: Del 1: Vad är mental träning och varför är det viktigt för löpare? | Runnershigh.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.