Svar på Veckans Fråga

jogger655

VECKANS FRÅGA: 

Jag läser en del om mental träning och försöker göra som det står i artiklarna och på de bloggar och webbsidor jag hittar tips på, men det fungerar inte på mig. Jag blir lika nervös som vanligt inför loppen och har svårt att motivera mig att springa när det är dåligt väder. Jag är motionslöpare och springer 3-4 lopp på 1 mil varje år. Varför?

SVAR:

Eftersom jag inte vet så mycket mer om dig än det som står i frågan får jag anta några saker. VI säger att du tränar löpning 3 gånger/vecka och springer loppen för att ha mål att se fram emot.

Helhetssyn

IMG_4001När jag jobbar med individuell rådgivning på minst fem gånger, utgår jag ifrån en holistisk syn, dvs hela människan. Det innebär kartläggning av grundläggande faktorer för individen som påverkar hela människan. Det som påverkar är ålder, kön, relationsstatus, arbete/studier, amibitionsnivå och hur mycket tid du har till träningen, mm.

När vi har gått igenom individens situation, kommer han/hon ofta själv på att oj, det är inte så konstigt att jag känner mig stressad, hur hinner jag egentligen alls med att träna! Eller att personen sitter så mycket vid datorn/TV:n att det finns tid att frigöra till träning när motivationen minskar, som tex vid dåligt väder.

Nervös…

NalleInför loppen, som ofta har tusentals deltagare, kan det kännas som att alla andra ser så vältränade och snabba ut och att man själv är dålig. Det är trångt innan starten och det är lätt att bli trängd om man inte tar för sig. det är också viss risk att snubbla när loppet väl startar eftersom det är så trångt.

Motivation…

dator_986656cAtt träna i stället för att sitta med datorn eller titta på TV när det är dåligt väder, blir enklare om man sätter upp långsiktiga mål. Dela upp det i kortsiktiga mål, så att du kan pricka av dem på väg framåt. Om du blir sjuk, reser bort eller jobbar mycket övertid, kan du revidera/anpassa målen. Starta sedan från ett nytt utgångsläge med de kortsiktiga målen, och fortsätt som tidigare mot de långsiktiga målen.

Läsa hjälper inte mig…

Att det inte verkar hjälpa att läsa om mental träning för att utvecklas mentalt, kan bero på att det är allmänna råd som det skrivs om och att idrottare behöver personligt stöd för att mental träning ska ge effekt.

Leta efter kunskap

Mitt råd till dig är att fortsätta läsa, det är bra att få kunskap om mental träning. Var dock noga med att kolla vad personen har för kompetens om du läser bloggar och webbsidor, och läs helst bara de sidor där artiklarna baseras på  forskning och vetenskap eller om artikelförfatttarna är gediget utbildade inom mental träning/idrottspsykologisk rådgivning. Det är bra att försöka få en bild av hur mental träning kan bli ett stöd för varje idrottsutövare.

Personligt stöd

IMG_3981För att komma längre om man upplever att den egna utvecklingen har stannat upp,  behöver man som regel personligt stöd av en idrottspsykologisk rådgivare. Då får man hjälp och stöd att utvecklas målmedvetet individuellt eller i grupp Det är ofta högst rimligt prismässigt och borde kanske ingå i träningsbudgeten med tanke på hur mycket tid och träning en motionsidrottare lägger ner. Idrottaren kanske anskaffar pulsklocka, löparkläder/-skor, betalar startavgifter, golfklubbor, golf-pro, ridstövlar, ridtränare osv. För att utvecklas med mental träning behöver man regelbunden träning. En idrottspsykologisk rådgivning är på minst 5-10 gånger för att kunna nå resultat. Den idrottande människan är en helhet, förutom fysisk träning behövs mental träning, välbalanserad kost och för elitidrottarna massage och motsvarande.

Malin BaryardRyttare och häst är båda idrottare med samma behov av fysisk träning, mat, massage och må bra mentalt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *