Svar på Veckans Fråga

VECKANS FRÅGA:

Hoppning stoppHej, jag är en ryttare på 29 år som än så länge tävlar i hoppning i lätt klass med stor häst, som jag köpte för ett år sedan. På hoppträningarna varannan vecka för min tränare går det ibland jättedåligt med stopp och rivningar och ibland flyger vi över allt och det känns enkelt. När vi sedan är på tävling har jag en bra känsla när jag går banan, men när det blir min tur blir jag så nervös att jag nästan glömmer banan. Vi kommer runt ibland men ibland stannar vi ut oss och då blir jag så ledsen och besviken. Vad kan det bero på? Vad kan jag göra?

SVAR:

dance8Tack för din fråga som säkert är aktuell för många. En ryttare har ju inte bara sig själv att tänka på utan det finns en häst som också ska vilja samma sak och helst samtidigt. Det är som att dansa – när båda paren dansar samspelt och i takt ser det harmoniskt och lätt ut. Om de inte riktigt hänger med varandra, ser det orytmiskt och svårt ut. Hästar är mycket känsliga och blir ryttaren orolig och nervös, känner hästen det direkt och blir inte samma häst att rida på träning eller tävling som hemma.

Du skriver att du tränar hoppning varannan vecka för tränare och jag antar att du däremellan hoppar på egen hand. För att få hela bilden av dig och din häst skulle jag behöva veta mer i detalj hur din övriga träning ser ut och hur hästen beter sig i olika sammanhang, hur din relation med hästen ser ut osv. Jag gör ett försök att svara ändå, eftersom frågan är viktig och aktuell.

Filma

filmkameraDet du först behöver göra är att analysera hur din häst beter sig i olika sammanhang, och börja med hoppträningarna. Be någon att filma träningarna och titta sedan noga på filmen, så ser du oftast själv om det är några detaljer du kan förbättra. Behöver du ett tränat öga, be din tränare att titta på filmen och ge dig feedback på vad du ska träna på.

Rätt tränare?

HopptränareSedan beror det på vilken relation du har till din tränare. Ridsport är en dyr sport med tränare och allt runtomkring, så ofta får eleverna inte mer tid än själva träningstillfällena, eftersom det då kostar pengar. Det är viktigt att du tränar för en tränare som du har förtroende för och som du får stöd av för att utveckla dig och din häst. Du ska kunna fråga och få hjälp utan att tränaren ska bli arg eller ignorera dig om du ínte lyckas på en gång. Jag får ett intryck av att tränaren inte ger dig den trygghet och det stöd du behöver för att lyckas på hoppträningarna. Därför kan det bli så att du inte på egen hand kan lösa problemsituationer som uppstår på träningarna och får inte rätt hjälp heller. Det kan vara så att du blir stressad av att de andra i gruppen tittar på när du får problem och att det då blir värre. Tränarens jobb är att utbilda och utveckla sina elever med stärkt självförtroende och förbättrad teknik. Om tränaren är högt meriterad men du inte får den hjälp du behöver, se dig om efter en annan tränare och gå gärna och titta på träningar hos några andra tränare innan du bestämmer dig.

Träna rätt

Häst tränareMitt råd till dig är att du försöker hitta en tränare som du har förtroende för och som kan stötta dig  efter dig och din hästs förutsättningar. Det bästa är att du inte tävlar förrän du har fått alla bitar på plats på träningarna eftersom tävling är en avstämning på att träningen är rätt och fungerar. I ditt fall är det inte så, och därför behöver du leta fram vad som behöver utvecklas i ridningen och träningen med din häst. En tränare som är rätt för dig kan ge dig träningsråd och ”hemläxor” mellan träningarna.

Självförtroende?

Hopptränare 2Det handlar om situationsspecifikt självförtroende, dvs att du blir osäker i träningssituationer och i tävlingssituationer. Genom att backa lite och se till att träningen fungerar bra och att du blir säkrare där, kommer självförtroendet att öka och du blir säkrare. Då kommer också ridningen att fungera bättre.

Vanligt med tävlingsnervositet

På tävling är det mycket vanligt att man blir orolig och nervös, med orolig mage, handsvett, darrighet och negativa tankar.

Systematisk träning och tålamod

HoppningGenom att ha tålamod och först se till att träningen fungerar bra och sedan börja tävla,  där du kan slipa på detaljer och sedan träna på de detaljerna hemma, kommer du att bli mer stabil och utvecklas åt rätt håll. När du börjar tävla, tänk då att målet med tävlingen är en avstämning av hur träningen gått. Att träna på att tävla är nästa steg i din utveckling.

Lycka till 🙂

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.