Tävlingsnervositet

Inför en match eller tävling förbereder idrottaren sig på bästa sätt oberoende av vilken sport och om det är en individuell eller lagidrott.  Det är bra att vara lite ”laddad” för att få den rätta känslan inför tävlingen/matchen. Men många gånger räcker det inte att förbereda sig som vanligt, utan tävlingsnervositeten dyker upp ändå. Det kan vara att idrottaren deltar i en tävling på högre nivå eller på annan ort/annat land och börjar titta sig omkring på konkurrenterna och upplever dem som bättre än sig själv. Då dyker ofta negativa tankar upp och idrottaren presterar under sin nivå. Varför blir det så för vissa medan andra verkar klara av vad som helst?

1874654250

För det första, så är vi människor olika. Vissa har lättare för att vara avslappnade i alla lägen, medan andra har en högre grundanspänning. När idrottaren tävlar i sin invanda miljö, med samma konkurrenter och liknande miljöer, kan det upplevas som lätt att tävla och lätt att prestera och göra sitt bästa. Det som händer när idrottaren underpresterar är oftast att koncentrationen går från inre till yttre fokus. Det betyder att idrottaren går in i tävlingen för att få yttre belöning, tex medaljer, publikens jubel, vinna över konkurrenter eller liknande och inte för sin egen skull, dvs idrottaren drivs av yttre motivation. Då är han/hon beroende av vad andra gör och presterar, vilket idrottaren inte själv kan påverka. Det skapar stress och nervositet och gör att idrottaren underpresterar i viktiga lägen. Om han/hon i stället skulle stänga ute allt som är oväsentligt, dvs ha full inre koncentration, skulle idrottare ha fokus på sin egen prestation och drivas av sin egen inre motivation. Det kan idrottare själv påverka och det leder till en optimal prestation och glädje i det egna idrottandet.

Vad kan man då göra för att minska sin tävlingsnervositet/tävlingsoro? Det är en process som idrottaren behöver träna på och gå igenom, helst med en idrottspsykologisk rådgivare. Några tips kommer här som du kan börja att tänka på:

Hur ser dina tävlingsförberedelser ut? Har du packat allt? Reservutrustning, reservdelar, extrakläder mm? Är alla papper/licenser mm med?  Är bilen/transporten servad, så att inget går sönder på väg till tävlingen? Har du boendet fixat? Finns det mat på tävlingsplatsen/behöver du ta med? osv osv.

-På tävlingsplatsen är det viktigt att vara ute i god tid: var ligger sekretariatet? Har jag Unknownnummerlappen? Var kommer startlistorna upp? Är det långt mellan boendet och tävlingsplatsen? Transporter dit? Var är uppvärmningsarenan i förhållande till tävlingsplatsen.

Inför starten: Sitter utrustningen som den ska? Fattas något, ha reserv med vid behov. Är jag tillräckligt uppvärmd. Var går jag in på arenan? Hur gör jag för att hitta mitt fokus precis innan jag ska in?

12Vincibh

Efter tävlingen: Reflektion/feedback. Vad hände där inne? Vad gick bra? Vad kan jag förbättra? Vad har jag lärt mig?

– Det här är några saker att ”träna på” inför tävling. När man har förberett sig väl och har tänkt igenom olika situationer om vad som kan hända, har man tränat på oförutsedda händelser, och är då förberedd på det om/när det inträffar. Då är det lätt att behålla fokus på prestationen. Lätt? Det beror på, men helt klart är att det kräver träning, precis som med allt annat 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.