Stora Wäsby FRK

I lördags träffade jag ett härligt gäng på Stora Wäsby FRK!

Först var det föreläsning om Tävlingspsykologi och Mental träning med c:a 30 intresserade ungdomar och några vuxna. De fick lära sig om hur man tränar sig på att tänka rätt inför tävlingar och hur de själva kan påverka sina tankar. De testade sin tävlingsnervositet och vi pratade sedan om det i små grupper och tillsammans. Det visade sig att en stor del av tävlingsnervositeten kommer fram på framhoppningar. De som tävlar i hoppning vet att det ofta är rörigt och svårt att få plats att rida fram ordentligt utan att bli störd. När man hoppar fram på hinder kan det vara svårt att ta plats och ryttare som rider i vägen. Då kan det kännas att man blir osäker när man sedan ska in på tävlingsbanan.

Sedan fikade vi 🙂 och gick ut i ridhuset, där jag höll i en clinic med två duktiga ponnyryttare och deras fina ponnyer. Den ena är unghingst och inte van vid särskilt mycket. Den andra en rutinerad ponny som hoppar allt men ogillar flaxande armar, paraplyer och publik som låter. Så det testade vi, lite i taget. Från att ha bockat ordentligt med sin ryttare med superbalans 😉 visade sig unghingsten vara mycket cool och lärde sig snabbt att publiken inte var farlig. Den rutinerade ponnyn försökte ta genvägar förbi publiken men vande sig mer och mer vid den ”stökiga” publiken.

Båda ryttarna visade att de var lugna hela tiden, klappade sina ponnyer om de blev oroliga och hade mycket lugnt kroppsspråk. De visade på fin kommunikation och bra samspel med ponnyerna, och det var mycket bra exempel på allt som vi pratat om i fikarummet tidigare. De andra ryttarna kan se hur mycket de kan påverka sin häst/ponny om de är lugna i kroppsspråket.

Som en extra bonus fick vi se Behrang Miri från Boolibompa  som ska vara med i ”Stjärnornas hoppning” på Friends på söndag komma in och träna och hoppa bana 🙂

behrang

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.